Huisartsenpraktijk Ens

Dhr. J.A. Roosjen, huisarts

Telefoonnummer: 0527 - 251377

  • Bij een noodsituatie kiest u optie 1
  • voor contact met de assistente toets 3
  • voor herhaalrecepten belt u apotheek Marknesse

Openingstijden: 8.00 uur tot 17.00 uur (in de pauze en bij overlegmomenten hoort u een bandje, voor spoed kunt u altijd op de 1 drukken)

Voor medische noodsituaties buiten openingstijden belt u met                               huisartsenpost Emmeloord: 0900 - 333 6 333

Mail:  info@huisartsenpraktijkens.nl 

Kerstvakantie (maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari)

Tijdens de kerstvakantie hebben verschillende medewerkers vakantie en Kerst en Oud & Nieuw vallen midden in de week, daardoor hebben we significant minder spreekuur mogelijkheden. Om toch de mensen die zorg nodig hebben de zorg te kunnen bieden zijn we in deze weken alleen bereikbaar voor spoed . Alle reguliere zorg  doen we deze 2 weken niet. Als u twijfelt of u zorg nodig heeft overleg dan met de assistente.

Let op ook op de huisartsenpost is het in deze weken erg druk. Bel deze alleen als u zorg nodig heeft die echt niet kan wachten. Zie thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl

 

 

 

 

 

 

 

Update COVID-19 vaccinatiecampagne

28-12-2021 Update COVID-19 vaccinaties (BOOSTERPRIK)

GGD Flevoland is op 18 november 2021 gestart met de boosterprik. Een boosterprik is bedoeld als oppepper om de bescherming van je afweersysteem op peil te houden. De boosterprik draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus en is een extra prik bovenop de eerdere basisprikken tegen COVID-19.

Let op

Je kunt de boosterprik bij GGD Flevoland alleen maar krijgen op afspraak.

Wanneer kan ik de boosterprik krijgen?

  • Je kunt de COVID-19-boosterprik krijgen vanaf minimaal 3 maanden na de laatste prik uit de COVID-19-basisserie. Het maakt niet uit met welk vaccin je bent gevaccineerd.
  • Als je na de laatste prik COVID hebt gehad, dan krijg je de boosterprik pas 3 maanden nadat je COVID hebt gehad.
  • Voor de griepprik en de pneumokokkenprik geldt dat deze twee weken voor of na de boosterprik gegeven kan worden.

Uitvoering boosterprik

60 jaar en ouder
Voor de boosterprik krijg je een oproep thuisgestuurd. Te beginnen met Nederlanders van 60 jaar en ouder. Als 60-plusser ben je na de basisserie van een of twee prikken iets minder hoog beschermd dan andere leeftijdsgroepen. Bovendien neemt de bescherming van de vaccins na verloop van tijd licht af. Daarom adviseert de Gezondheidsraad een boosterprik als je 60 jaar en ouder bent als extra bescherming tegen ziekenhuisopname door het coronavirus.

Van oud naar jong
De boosterprik van de thuiswonende 60-plusser gaat van oud naar jong. Je ontvangt een uitnodigingsbrief van het RIVM. Daarmee kun je een afspraak inplannen. Dat kan digitaal via coronaprik-vaccinatie.nl of telefonisch via het nummer dat vermeld staat in de uitnodigingsbrief.

Ben je mantelzorger?
Als mantelzorger kun je een afspraak maken voor degene voor wie je zorgt. Dat kan op het moment dat het leeftijdsjaar van jouw naaste aan de beurt is.

Maak de afspraak bij voorkeur online. Telefonisch kun je een afspraak maken als je naaste een uitnodigingsbrief heeft ontvangen. Hier is geen toestemming van je naaste voor nodig.
Boosterprik en coronabewijs

Als je een boosterprik krijgt blijft je coronabewijs geldig. Het coronabewijs blijft ook geldig als je geen boosterprik krijgt. Het geldt zowel voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland.

Met een boosterprik worden je coronabewijzen aangevuld met deze extra prik. Je hoeft dus niet opnieuw twee weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

Boosterprik gehad? Voeg je QR code toe!

De vaccinaties worden niet automatisch omgezet naar een QR-code in de coronacheck-app. Daarom moet je na elke prik je vaccinatiegegevens opnieuw ophalen in de CoronaCheck-app door in te loggen met je DigiD via het “+”teken rechtsboven in de app.

Ga voor meer uitleg hierover naar de CoronaCheck-app: hoe voeg ik mijn boosterprik toe aan mijn vaccinatiebewijs

Kijk voordat je gaat reizen wel altijd naar de reisadviezen die gelden voor het land dat je bezoekt.
Verschil derde prik en booster

Een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is iets anders dan een boosterprik voor de rest van de mensen. Als je patiënt bent met een ernstige afweerstoornis dan is een 3e prik onderdeel van de basisserie. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-prik/aanpak-coronaprik/derde-prik-voor-specifieke-groep-patienten-met-ernstige-afweerstoornis

Voor deze patiënten is een 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Bij sommigen geldt dat ze ook na een 3e prik nog niet goed beschermd zijn tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste mensen bestaat de basisprik uit 1 of 2 prikken. Je bent dan al optimaal beschermd.
Boosterprik met mRNA-vaccins

De boosterprik wordt gegeven met het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ongeacht het vaccin waar je eerder mee geprikt bent. Je kunt niet kiezen met welk vaccin je geprikt wordt.
Meer informatie

Meer informatie over de vaccins is te vinden op: https://www.rivm.nl/covid-19-prik/vragen-achtergronden/boosterprik
Afspraak maken voor de boosterprik

Als je leeftijdsjaar aan de beurt is, hoef je niet op de uitnodigingsbrief te wachten. Je kunt dan meteen online een afspraak inplannen. Als je de uitnodiging hebt ontvangen, dan kun je ook telefonisch een afspraak maken:

  • Online via coronaprik-afspraak.nl (met DigiD).
  • Maak je liever een telefonisch afspraak? Dat kan wanneer je de uitnodigingsbrief hebt ontvangen. Het telefoonnummer staat in de brief vermeld. Het is momenteel echter erg druk bij de afspraaklijnen. Houd rekening met een lange wachttijd.

 

Communicatiematerialen (specifieke doelgroepen) vaccineren

Een groot aantal communicatiematerialen is aangepast met informatie over de boostervaccinatie.

Hulp bij het maken van een online boosterafspraak
Het callcenter van GGD Flevoland heeft het erg druk met mensen die een afspraak willen maken voor een boosterprik. Waar mogelijk verwijzen we naar de mogelijkheid om online een afspraak te maken.

Er zijn natuurlijk mensen die niet zo makkelijk online hun weg vinden online. Daarom hebben we twee handleidingen gemaakt: een korte- (één A4) en een uitgebreide handleiding (klik hier) met schermafbeeldingen gebaseerd op www.uitlegprikafspraak.nl van Digisterker. De handleidingen zijn ook te vinden via Stappenplan en in de communicatietoolkit coronavaccinatie

GGD Flevoland (27-12-2021). Boosterprik. Geraadpleegd op 28-12-2021 via https://www.eengezonderflevoland.nl/cijfers/covid-19-corona/boosterprik/

7-10-2021 Update COVID-19 vaccinaties

Vanaf donderdag 7 oktober krijgen zo’n 300.000 Nederlanders een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie. Zij krijgen deze uitnodiging via een medisch specialist, omdat zij door een ernstige afweerstoornis mogelijk niet voldoende antistoffen tegen covid-19 hebben aangemaakt. Met de uitnodigingsbrief kunnen zij naar een van de GGD’en voor de derde vaccinatie.

Uitnodigingsbrief of e-mail
Iedereen die in aanmerking komt voor een derde vaccinatie, wordt door een ziekenhuis of medisch specialist uitgenodigd. Dit doen zijn per brief of e-mail. De uitnodigingen worden in delen verstuurd, hierdoor kan het zijn dat uw brief niet meteen op 7 oktober binnenkomt. Voor het eind van oktober zullen alle uitnodigingen verstuurd zijn. In de brief/e-mail staan de code, de mogelijkheid om een afspraak te maken en de mogelijkheden voor prikken zonder afspraak genoemd.

Vervolgens kan met de uitnodiging de derde vaccinatie worden gehaald op een GGD-priklocatie. De mensen die een derde vaccinatie krijgen, worden gevaccineerd met een mRNA-vaccin.

Verschil derde vaccinatie en boosterprik
De veelbesproken boosterprik is niet hetzelfde als de derde vaccinatie. Deze derde prik is bedoeld voor een specifieke groep mensen met een ernstige afweerstoornis. De boosterprik is daarentegen bedoeld voor mensen die normaliter na één of twee prikken wél voldoende bescherming opbouwen, maar bij wie de bescherming na verloop van tijd is afgenomen. Op dit moment is er geen sprake van een boosterprik in Nederland. De Gezondheidsraad adviseert hierover.

Derde vaccinatie en het coronabewijs
De derde prik heeft geen invloed op de geldigheid van het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Wanneer u een derde vaccinatie krijgt, blijft de ‘geldig vanaf datum’ staan op 14 dagen na de tweede vaccinatie.

11-6-2021 Update COVID-19 vaccinaties

Bent u geboren in de jaren 1956 tot en met 1960? Dan bent u eerder dit jaar uitgenodigd voor vaccinatie door de huisarts. Heeft u geen gebruik gemaakt van de eerste uitnodiging?

Dan kunt u vanaf zaterdag 5 juni 2021 telefonich of online een afspraak maken bij de GGD voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. U heeft hiervoor geen herhalingsoproep nodig.

22-5-2021 Informatie met betrekking tot vaccinatiebewijzen

Wanneer u gevaccineerd bent, krijgt u een kaartje van het RIVM mee met daarop een sticker van het vaccin dat u hebt ontvangen. Dit is een vaccinatieregistratiekaart en de bevestiging dat u bent gevaccineerd. Dit is geen officieel vaccinatiebewijs. Het is wel belangrijk deze kaart goed te bewaren.

Op dit moment bestaat er in Nederland nog geen vaccinatiebewijs of vaccinatiepaspoort. We krijgen regelmatig vragen of wij kunnen voorzien in een vaccinatiebewijs bijvoorbeeld ten behoeve van reizen naar het buitenland. Wij kunnen geen vaccinatiebewijzen uitgeven en zullen dat ook niet gaan doen. Wij verwijzen u hiervoor naar de rijksoverheid en het RIVM.

3-5-2021 Update COVID-19 vaccinatiecampagne

We gaan de laatste fase in van de COVID-19 vaccinatie campagne bij de huisarts!

Op 11 mei as. hopen we de laatste personen van 60-64 jaar (geboren in 1956-1960) op de praktijk te gaan vaccineren met het AstraZeneca vaccin. De 2e prik zal dan worden gegeven op 20 juli as.

Belangrijk! We hebben ons uiterste best gedaan om iedereen te benaderen. Echter: bent u geboren tussen 1956 en 1960 en nog niet gevaccineerd, terwijl u dit wel wilt (met het AstraZeneca vaccin) èn u heeft -uiterlijk deze week- géén uitnodiging van ons ontvangen, wilt u dan met de praktijk contact opnemen? Wij kunnen helaas niet erg flexibel zijn met het maken van afspraken, omdat uit 1 flacon er 11 a 12 spuiten worden klaargemaakt en deze binnen 6 uur moeten worden toegediend.

Verder krijgen alle personen van 18 tot 59 jaar die een medische indicatie hebben (dat is iedereen die ook in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepprik) een uitnodiging van de huisarts, waarmee zij een afspraak kunnen maken bij de GGD voor een COVID-19 vaccinatie. Ook hiervoor geldt: krijgt u de komende 2 weken geen uitnodiging, maar meent u wel in aanmerking te komen, wilt u dan met de praktijk contact opnemen?

Wellicht ten overvloede: Wij worden dagelijks overspoeld met vragen die zeker invoelbaar zijn, maar die helaas niet door ons te beantwoorden zijn. Dit gaat ten koste van de bereikbaarheid van onze praktijk. De huisarts heeft, in tegenstelling tot wat wel gedacht wordt, echt géén enkele invloed op het soort vaccin dat u krijgt, noch op de termijn waarbinnen u aan de beurt bent. Het heeft dan ook helaas geen zin om hiervoor de huisarts te benaderen. Voor meer informatie kunt u de website www.coronavaccinatie.nl raadplegen of bellen met het publieksnummer 0800-1351.

9-4-2021 Update COVID-19 vaccinatiecampagne bij de huisarts

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest rondom het AstraZeneca vaccin. Wij volgen de ontwikkelingen nauwlettend en gaan bij onze eigen beslissingen steeds af op de officiële adviezen en besluiten van het LHV (Landelijke Huisartsenvereniging) en het RIVM die zij ons toesturen. De vaccins zelf krijgen wij van de SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie), die ons ook de jaarlijkse griepvaccins levert.

Tot nu toe hebben wij ca 100 patiënten de 1e prik gegeven van het AstraZeneca vaccin. Dit waren mensen geboren in 1956, 1957, 1958 en 1959 (deels) en een klein aantal mensen jonger dan 60 jaar vanwege ernstig overgewicht of een andere bijzondere reden. Bij geen van deze mensen jonger dan 60 jaar zijn –voor zover ons nu bekend is- ernstige complicaties opgetreden. Volgens het advies van de Gezondheidsraad mogen zij dan ook zonder bezwaar t.z.t. de 2e prik krijgen met het AstraZeneca vaccin, omdat er na de 2e prik dan voor zover nu bekend geen risico op complicaties is. Deze vaccins zullen in juni worden geleverd.

Verder zullen wij conform het landelijke besluit aan patiënten jonger dan 60 jaar geen AstraZeneca vaccin meer toedienen.

Voor de verdere vaccinatiecampagne zijn wij afhankelijk van het beleid van de bovengenoemde instanties en van de –tot nu toe zeer beperkte- levering van vaccins aan de huisartsenpraktijken. Wij hebben dus géén invloed op het soort en de hoeveelheid vaccin die wij krijgen!

Wij doen ons best om als er nieuwe vaccins binnenkomen de juiste personen zo snel mogelijk uit te nodigen. En ook proberen we u via deze website op de hoogte te houden van eventuele specifieke ontwikkelingen in onze praktijk.

Voor algemene vragen over de COVID-19 vaccinaties inclusief inhoudelijke vragen over bv de veiligheid van het AstraZeneca vaccin verwijzen wij u naar www.coronavaccinatie.nl of het landelijke publieksinformatienummer 0800-1351.

Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.


Beperkte beschikbaarheid

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van vaccins tegen het covid-virus is er in Nederland gekozen voor een landelijk vaccinatiebeleid. Dit betekent dat uw huisarts geen invloed heeft op de levering van de vaccins en de volgorde van vaccinatie. Er wordt gestart met het vaccineren van de groepen met het hoogste risico. Deze groepen zijn bepaald door het RIVM. Als u aan de beurt bent, ontvangt u een oproep voor vaccinatie via uw huisarts of via de GGD.

Momenteel worden de huisartsenpraktijken overspoeld met telefoontjes over de volgorde van vaccineren en met persoonlijke vragen van patiënten over wanneer zij aan de beurt zijn. Uw huisarts heeft geen invloed op de volgorde van het vaccineren en kan deze vragen niet beantwoorden. Heeft u vragen over het vaccinatieproces, kijk dan op de website van de rijksoverheid.